هنگامی که با گوشی موبایل در حال مکالمه بوده و آن را نزدیک گوش خود می‌برید، صفحه نمایش گوشی به صورت خودکار خاموش می‌شود. این اتفاق به لطف بلوتوث مجاورتی گوشی رخ می‌دهد. اصلی‌ترین دلیل این کار، استفاده از حسگر مجاورتی در گوشی است. اما اگر به دنبال آن هستید که بدانید حسگر مجاورتی گوشی چیست و چه کاربردی دارد؟ ادامه این مطلب را از دست ندهید.

مقدمه

سنسور مجاورت یکی از سنسورهایی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد اما در گوشی‌های هوشمند محبوبیت بیشتری دارد. همانطور که از نام این سنسور پیداست، نزدیکی اجسام را تشخیص می‌دهد و بدون تماس فیزیکی، حسگر فعال می‌شود و تنها زمانی واکنش نشان می‌دهد که اجسامی در نزدیکی آن وجود داشته باشند.

در گوشی های موبایل این سنسور در بالای صفحه نمایش و در کنار اسپیکر نصب می‌شود و یکی از مهم ترین وظایف آن خاموش شدن صفحه نمایش در هنگام مکالمه است. سنسورهای مجازی اولین بار در سال 2007 توسط اپل در گوشی‌های هوشمند استفاده شد.

این سنسور توانایی تشخیص اجسام مجاور را بدون تماس فیزیکی دارد. به عبارت ساده تر، اگر چیزی در اطراف این سنسور وجود داشته باشد، سنسور بدون نیاز به تماس فیزیکی آن را تشخیص می دهد. سنسورهای بلوتوث مجاورتی به روش‌های مختلفی ساخته می‌شوند و هر کدام کاربردها و ویژگی‌های متفاوتی دارند.

سنسور بلوتوث مجاورتی چیست؟

حسگر مجاورتی یا Bluetooth Proximity نوعی حسگر است که می تواند وجود اشیاء نزدیک را بدون هیچ گونه تماس فیزیکی تشخیص دهد. سنسور مجاورت معمولاً یک میدان الکترومغناطیسی (یا امواج بلوتوث) یا یک پرتو نور الکترومغناطیسی (مثلاً یک پرتو مادون قرمز) منتشر می‌کند و تغییرات محیط را دنبال کرده یا سیگنالی را برمی‌گرداند.

شیء مورد سنجش اغلب به عنوان هدف حسگر نامیده می شود. اهداف مختلف به سنسورهای متفاوتی نیاز دارند. به عنوان مثال، یک حسگر خازنی یا فوتوالکتریک می‌تواند برای یک هدف پلاستیکی مناسب باشد. سنسورها برای اهداف فلزی استفاده می شوند.

 

سنسور بلوتوث مجاورتی چگونه کار می کند؟

پس از تماس، به محض اینکه گوشی را به سمت گوش خود می آورید، صفحه نمایش آن خاموش می شود، در این حالت، حسگر مجاورت امواج الکترومغناطیسی یا الکترواستاتیکی (مانند امواج مادون قرمز) منتشر می کند و منتظر دریافت موج دریافت می شود.

این واکنش به دلیل برخورد چیزی به سنسور و خاموش شدن صفحه نمایش گوشی ایجاد می شود. علاوه بر این، زمانی که مکالمه تمام شد و گوشی از حالت مکالمه خارج شد، صفحه نمایش دوباره باز می شود که دلیل آن عدم دریافت سیگنال برگشت از سوی سنسور است.

یکی از بزرگترین مزیت های این عمل این است که با خاموش شدن صفحه نمایش گوشی در حین مکالمه، از لمس بی مورد تنظیمات گوشی جلوگیری شده و در نتیجه هیچ اقدامی انجام نمی شود. البته یکی از مزیت های دیگر آن صرفه جویی در مصرف انرژی است؛ به خصوص در گوشی هایی با صفحه نمایش بزرگ که شارژ باتری را مصرف می کنند، این موضوع بسیار مهم است.

بنابراین، هنگامی که صفحه نمایش خاموش است، باتری در هنگام مکالمه کمتر مصرف می شود و شارژدهی آن بیشتر می شود. لازم به ذکر است که استفاده از سنسور بلوتوث مجاورتی در گوشی ها تنها به خاموش شدن صفحه نمایش در هنگام مکالمه ختم نمی شود. به عنوان مثال این سنسور با اندازه گیری نور محیط، قابلیت کم و زیاد کردن نور دستگاه و صرفه جویی هر چه بیشتر در شارژدهی باتری را دارد.

کالیبره کردن سنسور مجاورتی

به طور کلی، شما نیازی به کالیبره کردن این سنسور ندارید و گوشی های هوشمند امروزی به گونه ای ساخته شده اند که تا این سنسورها سال ها بدون مشکل به کار خود ادامه دهند و نیازی به پیکربندی دستی نباشد. اما اگر از آن دسته افرادی هستید که می‌خواهید مطمئن شوید که همه چیز کاملاً درست است. ابتدا باید عملکرد سنسور Bluetooth Proximity گوشی خود را مورد ارزیابی قرار دهید.

با استفاده از روش‌های خاص می‌توانید عملکرد آن را بهبود ببخشید. برای این کار می توانید از اپلیکیشن‌هایی مانند Sensors Multitool یا Sensors Test استفاده کنید. برای گوشی‌هایی مانند Sony Xperia، خود دستگاه دارای ابزار عیب یابی است که کاربر می تواند با مراجعه به قسمت تنظیمات و انتخاب گزینه About phone و انتخاب گزینه Diagnostics به آن دسترسی داشته باشد و در تب Tests تمامی سنسورها را تست کند.

همانطور که گفته شد، یکی از راه حل های کالیبراسیون سنسورها استفاده از اپلیکیشن سنسور بلوتوث مجاورتی در پلی استور است. این فروشگاه دارای تعداد زیادی برنامه بلوتوث مجاورتی با نتایج بالا برای کالیبراسیون سنسورهای مختلف است که از جمله آنها می توان به Accelerometer Calibration Free و Quick Tuneup-Phone و Proximity Sensor Reset و Compass Direction Optimizer – Gyroscope Tester اشاره کرد.

راه حل بعدی بازگرداندن گوشی به تنظیمات کارخانه است. در این حالت تمامی سنسورهای دستگاه از جمله بلوتوث مجاورتی ریست شده و نیازی به انجام تنظیمات خاصی نیست. البته در نظر داشته باشید که قبل از بازگردانی به تنظیمات کارخانه باید از تمامی اطلاعات مهم گوشی بک آپ بگیرید زیرا در این فرآیند اطلاعات خود را از دست خواهید داد.